Szegedi
Vízmű Zrt.
Telefon
Központi telefonszám
+36 62 55 88 55
Email
Központi e-mail
vizmu@szegedivizmu.hu
POI
6720 Szeged,
Tisza Lajos krt. 88.

Víz Világnapja - március 22.

"Kezdetben volt a víz; a vízből lett minden, és minden a vízbe tér vissza." (Thalész, ie. VII.sz)

Víz Világnapja 2021

A világnapok olyan különleges napok, amikor – ha csak rövid időre is – az emberiség számára fontos dolgokra irányul a figyelem. Az ENSZ 1993. évi stockholmi 47. Kongresszusa - az 1992. évi dublini környezetvédelmi konferencia javaslatára - március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította. E napon világszerte megemlékeznek a vízről, a vízkészletek megóvásáról, és a vízminőség megőrzésének fontosságáról. Mindez hosszú távon tudatos gondolkodást, széles, nemzetközi együttműködést igényel.
Sokan, sokféleképpen és eszközökkel igyekeznek világszerte felhívni a figyelmet e jeles napon a vízre.A Föld felszínének több mint kétharmadát borítja víz, de ennek a víznek a túlnyomó része sós tengervíz, csak a 2,5%-a édesvíz. Ráadásul ez a néhány százalék is nagyrészt fagyott állapotban, a sarkvidékeken található.
Miközben a Földön egyre kevesebb a tiszta édesvíz – egyre több vízre van szükségünk, mert a Föld népességének száma meredeken emelkedik, a XXI. század végén meghaladhatja a 10 milliárdot. Ez a vízfogyasztás növekedésével is jár, ugyanakkor már ma is a népesség jelentős része él biztonságos vízellátás, vagy megfelelő szennyvízelvezetés nélkül.
 
Szakértők szerint a felhasznált édesvíz háromnegyedét a mezőgazdaság és állattenyésztés, egyhetedét pedig az ipar fogyasztja el. Emberi használatra mindössze az édesvízkészlet tizede marad, s még azzal is igen pazarlóan bánunk. A világ minden kincsénél értékesebbé válik, ha hirtelen a szükségesnél kevesebb jut belőle.
 
Pedig a víz legalább olyon fontos, mint a levegő, még ha tovább ki is lehet bírni nélküle. A víz az élet egyik lényegi összetevője. Minden életműködéshez vízre is szükség van, ez alól nincsen kivétel. Nélküle a növények kiszáradnak, a magok nem hajtanak, nem lenne állati, emberi élet sem. Az emberi test kb. hetven százaléka is víz.
 
Ma még természetes, hogy ha megnyitjuk a csapot, akkor folyik belőle a víz, azonban mindannyiunk feladata a hosszú távú és tudatos gondolkodás és cselekvés, hogy ez az utódaink számára is természetes maradhasson.
 
Szegeden védett vízadó rétegre telepített mélyfúrású kutakból – 180-560 m mélyről – nyerjük a jó minőségű ivóvizet. A kitermelt víz kora több mint 10 000 év.
A legjobb tudásunk szerint mindent megteszünk a ránk bízott vízkészletek megóvásáért. A szennyvíztisztás során is a környezetet leginkább kímélő megoldásokat alkalmazzuk, a szegedi szennyvíztisztító az ország egyik legkorszerűbb ilyen létesítménye.
 
Minden évben igyekszünk méltó módon megünnepelni Szegeden is a Víz Világnapját.
 

Víz Világnapja 2019

Szegeden hagyományosan sokféle színes programmal várják az érdeklődőket – egymással együttműködve – az érintett helyi cégek, szervezetek a Víz Világnapján. Ez 2019-ben is így volt.

Nyílt Napok a Szent István téri víztoronyban
A Szegedi Vízmű hagyományosan Nyílt Napokon várta az érdeklődőket a Szent István téri műemlék víztoronyba, 2019. március 22-24-én.
Az állandó kiállítások (a szikvíz, illetve a fizika története) mellett vízzel kapcsolatos hasznos kiadványokkal (tájékoztató füzetek, képeslapok, szórólapok), kifestőkkel és ajándékokkal vártuk az érdeklődőket. A szegedi egyetem Környezettudományi és Műszaki Intézetének munkatársai a tudomány népszerűsítésére vállalkoztak, érdekes kísérleteken, feladatokon keresztül. A fizikatörténeti kiállításon is kísérletekkel tettük színesebbé a programot. A látogatók továbbra is megtekinthették a víztoronyban berendezett „Mérnöki alkotások Csongrád megyében és Csongrád megyei mérnökök alkotásai” című időszakos kiállítást.

A rendezvény sikeresen zajlott le ezen a hétvégén a Szent István téri víztoronyban, becsléseink szerint kb. 7-8 000 látogatónk volt a három nap alatt, a víztorony 2006-os felújítását követő újranyitás óta most volt a legtöbb látogató a víztoronyban.

Nyílt Nap a III. sz. Ivóvíztisztító Telepen
Fogyasztóink igényének eleget téve 2018 tavaszán – a Víz Világnapjához kapcsolódóan – először nyitottuk meg az egyik Ivóvíztisztító telep kapuit az érdeklődők előtt, hogy a Vízmű szakemberei bemutassák az ivóvíztisztítás technológiáját, és segítsék a víztermelés és víztisztítás folyamatának a megismerését.

Az érdeklődésre való tekintettel 2019. március 22-én, pénteken ismét megnyitottuk a Szegedi Vízmű Zrt. a III. sz. Ivóvíztisztító telep (Szeged Margaréta utca 12.) kapuit az érdeklődők előtt.
Ezen a napon 80 fő – előzetesen bejelentkezett – látogatót fogadtunk a telepen.