Szegedi
Vízmű Zrt.
Telefon
Központi telefonszám
+36 62 55 88 55
Email
Központi e-mail
vizmu@szegedivizmu.hu
POI
6720 Szeged,
Tisza Lajos krt. 88.

Vértó – horgászrend, tudnivalók

A Szegedi Vízmű Zrt. az általa üzemeltetett Vértó horgász tavon 10 db – a tó partjára épített – stéggel (ebből egy mozgáskorlátozottak által is igénybe vehető) és több, a parton kialakított rendezett horgász helyekkel várja a horgászokat.
A helyszínen a Vízmű munkatársai látnak el ügyeletet, a napijegy árusítása mellett.


Érvényes 2021.02.15-től visszavonásig.
 
A vízterületen a horgászatra vonatkozó jogszabályok és előírások, valamint az országos és helyi rendelkezések betartásával lehet horgászni!
 
A Vértó elsődleges funkciója záporvíz tározó!
 
A horgászat megkezdése és befejezése a Halőrháznál történő be-, illetve kijelentkezési adminisztrációval lehetséges.

 

Horgászati idők
Január 1-től – március 1-ig 800 – 1600 óráig
Március 2-től – Október 31-ig 700 – 1900 óráig
November 1-től – December 31-ig 700 – 1500 óráig

Éjszakai horgászat csak előre egyeztetett időpontban történhet, külön Éjszakai horgászjegy megváltásával  és a horgászhely jól látható kivilágításával engedélyezett! (Az elektromos kapásjelző, fejlámpa fénye nem elegendő). AZ ÉjSZAKAI HORGÁSZAT LEHETŐSÉGE CSAK A HALŐRI SZOLGÁLLATTAL ELŐRE EGYEZTETETT IDŐPONTBAN TÖRTÉNHET 2021. 05.20. ÉS 2021.08.31. KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN! 

Horgászjegy típusok és árak
Jegy típus ÁR Leírás
Napi 2 000 Ft 2 db horgász készség
Pergető délelőtti 1 500 Ft pergető horgászat
Pergető délutáni 1 500 Ft pergető horgászat
Kedvezményes 1 200 Ft Nyugdíjas igazolvánnyal rendelkező,
vagy ifjúsági horgász (1 db horgászkészség)
Gyermekhorgász 500 Ft Gyermek horgászjeggyel rendelkező,
felnőtt kísérettel, 1 db úszós készséggel
Éjszakai 3 000 Ft Előzetes egyeztetéssel

A Horgász, a horgászjegy megváltásával elfogadja a helyi rendelkezéseket, szabályokat, és tudomásul veszi, hogy a horgászat során bármikor  a kollégáink kérésére ellenőrzés céljából együttműködően viselkedik.

A megváltott horgászjegy elvihető halat nem tartalmaz!
 Az elvitelre megtartani kívánt halakat a halőrháznál kifüggesztett aktuálisan érvényben lévő árakon vásárolhatja meg a horgász. A horgászat közben elpusztult hal értékét a horgász köteles megtéríteni!
 A vízterületen fogott CSUKA és TOK HAL megtartása TILOS, azokat a legrövidebb időn belül vissza kell engedni! A horgász, a hal sérüléses esetén a halőrnek jelezni köteles, a halőr érkezéséig a halat kíméletesen őrizni kell!

 

A horgászvízen megengedett módszerek:

·           fenekező módszer (készségenként max. 2 db 1 ágú horog)

·           úszós módszer (készségenként max. 1 db 1 ágú horog)

·           pergető, mártogató, tapogató módszer megengedett a (HELYI RENDELKEZÉSEKBEN FOGLALT KIKÖTÉSEKKEL)

·           Lékhorgászat nem engedélyezett!

 
A vízterülettől elvihető halfajok:

·           ponty,

·           amúr,

·           keszegfélék, ezüstkárász, törpeharcsa.

 

A vízterületen fogott CSUKA és TOK HAL megtartása TILOS, azokat a legrövidebb időn belül vissza kell engedni! A horgász, a hal sérüléses esetén a halőrnek jelezni köteles, a halőr érkezéséig a halat kíméletesen őrizni kell!
 
A VÍZPARTON TÖRTÉNŐ BALESETÉRT ÉS KÁRESETEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK!
Az írott és íratlan szabályok betartása mellett SIKERES HORGÁSZTOT KÍVÁN A SZEGEDI VÍZMŰ ZRT.!


HELYI RENDELKEZÉSEK 

·           A vízi növényzet irtása, horgászállások rongálása TILOS!

·           Horgászni csak kiépített és kijelölt állásról lehetséges.

·           Foglalt hely a vízterületen nincs!

·           Nemes halak 4 kg felett nem vihetőek el, azokat kíméletesen vissza kell engedni!

·           Szákban tárolt halat cserélgetni, tóba visszarakni TILOS!

·           A vízterületen fajlagos tilalom NINCS!

·           Halat más személynek ÁTADNI TILOS! A kifogott és megtartani nem kívánt halat a lehető leggyorsabban, sebfertőtlenítést követően vissza kell engedni.

·           Merítőszák, halmatrac, fertőtlenítő használat kötelező!  Korlátozott számban matrac a halőrházban kérhető.

·         A Lipgrip használata nem megengedett!

·           Ragadozó halra történő horgászat esetén csak 1 ágú szakáll nélküli, vagy lenyomott szakállú horog használata megengedett, kivétel ez alól a pergető horgászat, ahol az 1-2-3 ágú szakáll nélküli vagy lenyomott szakállú horog használható.

·           A tó területén a hangoskodás, túlzott alkoholfogyasztás nem megengedett.

·           A jelöléssel ellátott hal fogása esetén a halőrt azonnal értesíteni kell! Megérkezéséig a halat kíméletesen, VÍZBEN kell tartani!

·           JELÖLT HAL FOGÁSA ESETÉN A HORGÁSZ JUTALOMBAN RÉSZESÜL!

·           A vízkezelő fenntartja jogát, hogy a horgászvízen versenyeket szervezzen, rendezzen és ez idő alatt a jegyes horgászati tevékenységet szüneteltesse!

·           A vízkezelőnek joga van a telepítéseket követően TILALMI IDŐK kihirdetésére, melyek alatt a jegyes horgászati tevékenység nem végezhető!


A HORGÁSZREND BE NEM TARTÁSA A NAPIJEGY BEVONÁSÁT, A HORGÁSZAT BEFEJEZÉSÉT ÉS AZ ADDIG KIFOGOTT HALAK VISSZAHELYEZÉSÉT ÉS A HORGÁSZ ELTILTÁSÁT VONJA MAGA UTÁN!
 
Halőr telefonszáma:
 
+36 20 254 34 26
 
2021.02.05.


A Vértóról
 
2014 októberétől várja a Szegedi Vízmű Zrt. a tóhoz a horgászokat. Ekkorra fejeződött be a Társaság üzemeltetésében lévő, és záportározóként funkcionáló Vértónál a horgászati funkció kialakítása.
A Vízmű vállalkozási tevékenység keretében végezte a tónál a munkálatokat, és a horgászati célú hasznosítást is: 10 db stéget építettünk a tó partjára - amelyből az egyik akadálymentesített -, valamint egy igényesen kialakított, külső megjelenésében a környezethez illeszkedő faházat munkatársaink számára.

A tavat intenzíven telepített horgászvízként üzemeltetjük, folyamatosan pótoljuk a halállományt. Az aktuális telepítések időpontjáról (és az ezzel együtt járó horgászati tilalomról) a helyszínen, a Társaság honlapján, illetve a médián keresztül is tájékoztatjuk a horgászokat.
 
Több szegedi záportározóban már évek, évtizedek óta lehet horgászni, más szegedi horgászegyesületek felügyelete mellett. A Vértónál a horgászati funkció kialakítását nagymértékben elősegítette, hogy 2009 őszén megtörtént a tómeder kotrása, azóta jelentősen javult a víz minősége. A tó vizének esetlegesen szükséges pótlását, illetve – amennyiben szükséges – a vízminőség javítását mélyfúrású kút segítségével tudjuk megoldani. A folyamatos ellenőrzés mellett természetesen a vízminőség vizsgálatok gyakoriságát is növeltük.
 
A munkálatok megkezdése előtt egyeztettünk a Magyar Madártani Egyesület Csongrád Megyei Tagszervezetével, valamint az érintett civil szervezetekkel is, hisz számunkra is kiemelkedően fontos mind a tó, mind a tó közvetlen környezetének megóvása, védése, amit jelentősen segít, hogy a tó partján megtalálható faházban éjjel-nappal szolgálatot ellátó munkatársaink is fokozott figyelmet fordítanak a tó környezetére.